Boeken opruimen in 5 stappen

Ik ben een echte boekenwurm en kom uit een gezin waarin iedereen veel leest. 

Mijn man werd gek van het sjouwen van de dozen met mijn boeken. Na onze derde verhuizing in 5 jaar waarbij we meer dan 10 dozen vol met boeken van mij aan het verhuizen waren, werd mij ook wel duidelijk dat het hoog tijd was om ze uit te zoeken. 

Voor veel mensen zijn boeken een soort vrienden, een veilige haven, iets waarin je je even helemaal terugtrekt uit het leven van alledag. En ook al lees je niet alles, die boeken be- en veroordelen je niet. Ze zijn er voor jou, van jou. Jij hebt (meestal) een bewuste keuze gemaakt om dat boek te kopen of cadeau te vragen. Er is papier gebruik om het boek te maken, de schrijver heeft er veel tijd en energie in gestopt. 

Ondertussen staan die boeken daar maar. Ze trekken stof aan, nieuwe boeken passen eigenlijk niet meer in de kast, maar toch koop je steeds nieuwe bij, en ‘ik kan een boek toch niet zómaar wegdoen?’. 

Kortom: genoeg twijfels om er maar niet aan te beginnen om ze uit te zoeken. 
Lees hieronder hoe je in 5 stappen toch eenvoudig je boeken kunt opruimen en ordenen. 

Stap 1: Verzamel al je boeken op 1 plek.
Leg ze bij elkaar op 1 plek; je slaapkamer, beneden in de woonkamer, op zolder. Wat voor jou past. Echt alles. Dus ook je kookboeken, vakantieboeken (niet de fotoboeken), alles. 

Stap 2: Pak elk boek 1 voor 1 op. 
En beslis: wil ik het houden? Word ik er blij van? Krijg ik energie van dit boek?
Als je ook maar op 1 van deze vragen het antwoord ‘nee’ krijgt, leg het dan op de stapel om weg te doen. Verschillende opties om boeken weg te doen, zet ik hieronder uiteen.

Stap 3: Sorteren.
Ben je er doorheen? Bij elk boek een beslissing genomen? Bedank dan van de boeken dit je wilt houden, hoe je die wilt sorteren. Voor sommigen is dat op kleur of alfabet, voor anderen op onderwerp. Maakt niet uit, als het maar iets zoals jij het wilt. 

Stap 4: Inrichten.
Maak de plek (boekenkast, plank, waar je de boeken ook maar wilt bewaren) even snel schoon. Zet de boeken die je wilt houden terug op de manier waarop jij hebt besloten (kleur, alfabet, onderwerp, anders). 
Vul de kast/plank voor maar 75%. Dit geeft een veel rustiger beeld en zorgt ervoor dat de boeken die je wilt houden beter opvallen. 

Stap 5: Plek zo houden.
Het is heel verleidelijk om, als je weer nieuwe boeken koopt. dat wat je net hebt opgeruimd, toch vrij snel weer vol en rommelig is. Zonde, want je hebt de moeite genomen om het helemaal uit te zoeken. 
Spreek met jezelf af dat, als je een nieuw boek koopt er of een ander weggaat, of dat je, als je het nieuwe boek uithebt, meteen beslist of je dit boek lang wilt bewaren, of ga digitaal lezen. 

Tips voor wegdoen van boeken

Er zijn een heleboel manieren om boeken die je niet meer wilt houden, weg te doen. Ik zet de beste hieronder op een rij.

 • Wat mij betreft is de allerbeste optie om je boeken te verkopen aan de Boekenbalie in Rotterdam. 
  Zij hebben dit zó makkelijk voor je gemaakt, en je krijgt er nog geld voor ook. 
  Download hun app, scan je boeken, en je ziet wat zij per boek aan je willen betalen. Heb je voor meer dan € 10,- aan boeken? Dan krijg je van hen een gratis verzendlabel voor DHL. En die komen het ook nog bij je thuis ophalen. Dus geen gesjouw met zware dozen met boeken. Voor antwoord op vragen kijk bij: https://boekenbalie.nl/veelgestelde-vragen/
 • Vraag bij verzorgingshuizen/aanleunwoningcoorporaties bij je in de buurt of er interesse is in tweedehands boeken. 
 • Bij veel mensen staan in de tuin kleine boekenbiebjes. Daar kun je ook vaak boeken in kwijt. 
 • Bij kringloopwinkels kun je ook vaak boeken kwijt. Check even van te voren of ze nog boeken innemen of niet. Anders rij je er voor niets heen. 
 • Check bij vrienden en/of familie of ze boeken van je willen hebben.
 • Je kunt proberen via Marktplaats boeken te verkopen. Mijn ervaring is wel dat je dan precies een boek moet hebben dat zeldzaam is, en meestal krijg je er niet zoveel voor. En als je een hele hoop boeken te koop hebt staan, kost het wel veel tijd en inspanning van jouw kant om ze op deze manier te verkopen. 
 • Catawiki is een online veilingsite waar je zeldzame boeken zou kunnen verkopen. Maar ook hierbij geldt: dit kost tijd en energie. 
 • En natuurlijk kun je het proberen met Koningsdag. Maar, dat is maar 1 dag per jaar. Als het dan net 27 april is geweest duurt het nog wel erg lang voordat je eventueel van je boeken af bent. 
Heb je ál deze opties overwogen en sommige ook toegepast en zit je toch nog met een paar boeken? Doe ze dan met een gerust hart in de papierbak. Dat is nog altijd beter dan in de grijze kliko. 

En ik?

Ik heb alleen de boeken gehouden waar ik oprecht blij van word en die ik nog eens wil lezen. En het komt regelmatig voor dat als ik dan een boek nog eens gelezen heb, het alsnog weg kan.

Nieuwe boeken koop ik bijna niet meer. Ik lees voornamelijk digitaal. Dat is niet voor iedereen, dat begrijp ik.
Probeer dan met jezelf af te spreken dat je regelmatig je boeken opruimt, of nadat je het boek hebt uitgelezen, meteen een beslissing te nemen of je het langer wilt houden of niet.

Foto artikel boeken opruimen
Mijn boekenkast nu