“Hij is al een tijdje dood, maar toch wil ik zijn zonnebril houden”

Dit vertelt ze me, als we voor het eerst met elkaar kennismaken. Het is de sterfdag van haar man, en toch wil ze dat ik vandaag kom. Ik neem plaats op haar grote hoekbank, krijg een kop thee en we praten wat. Zo op het eerste gezicht zou ik niet zo goed weten wat ik bij haar als professional organizer zou kunnen bijdragen. Het huis ziet er prima uit, zonder echt veel rommel of chaos, maar ik weet inmiddels: er is altijd meer. 

Ze vertelt me over haar man, hoe hij 10 jaar geleden op deze dag gestorven is, na een ziekte. Hoe ze daarna zelf de draad heeft geprobeerd op te pakken. Dingen weg heeft gedaan, en sommige dingen dus niet. Zoals zijn zonnebril.

Deze ligt duidelijk in het zicht op het dressoir waar ook haar televisie op staat.

“Die droeg hij altijd, en zo is ie toch nog een beetje bij me. Ik heb ook wel dingen aan vrienden enzo gegeven, maar dit mag niet weg.”

Ik vind het mooi. Het hoeft ook helemaal niet om alles van je overleden partner weg te doen. En het hoeft ook niet in een keer, op een bepaalde manier, of snel. 

Ze houdt de zonnebril omdat het haar een fijn gevoel geeft, niet omdat ze er verdrietig van wordt. De beste reden om iets te houden als je het mij vraagt. 

Ze heeft het er nog steeds moeilijk mee, dat zie ik ook. Gelukkig heb ik een korte cursus Rouw- en Verliesverwerking gedaan zodat ik weet dat ik geen dingen moet zeggen als ‘maar dat is nu toch al zó lang geleden, dat is toch wel over?’. 

Nee, rouw is geen lineair proces en er zit geen einddatum aan. Bovendien rouwt iedereen op zijn/haar eigen manier. 

Wat ze lastig heeft gevonden in al die jaren is om haar eigen kleding uit te zoeken en goed te organiseren. Ze verzamelde van alles en liet de kasten overlopen. 

Ze dankt me voor het open en prettige gesprek en een paar weken later gaan we aan de slag. 

 

“Ingrijpende life events kwamen tot uiting in mijn kledingkasten en ik vond het moeilijk om tijd en ruimte vrij te maken om hierbij stil te staan. Ik vond Lotte en er was een klik. We hebben deze klus snel  uitgevoerd, en het was fijn om dit samen te doen. Ik ben enorm blij met mijn opnieuw ingerichte kledingkasten en de ruimte die daardoor is vrijgekomen in mijn hart en hoofd.”

We raken allemaal wel eens uit balans door ingrijpende gebeurtenissen en hebben daarna moeite om weer controle te krijgen en alles weer soepel te laten verlopen. Voel jij je ook zo en wil je je weer nieuw en vrijer voelen in je hoofd en in je hart? Stuur me dan een dm of laat het me weten dmv van een 🎈 in de comments. 

 

Liefs, Lotte