“Jij redt je wel” betekent eigenlijk “Op mij hoef je niet te rekenen.”

Uit het niets begon ik aan mijn onderneming als professional organizer. Ik had geen richting, geen idee, ik deed maar wat.

Mensen vroegen hoe het ging, en ik lichtte dan toe dat ik zoekende en aan het worstelen was. En steevast kreeg ik dan de de reactie ‘Jij redt je wel’ of ‘Jij komt er wel.’

Het is goed bedoeld als aanmoediging, maar eigenlijk betekent het ‘mijn hulp heb jij niet nodig’ en ‘jij kan het wel alleen’.

Ik vind mezelf best stoer wijf, maar net als iedereen heb ook ik hulp en ondersteuning nodig in dit leven, zowel privé als in mijn onderneming. 
Zo’n antwoord geeft me ipv de bedoelde schouderklop eigenlijk het gevoel dat er een deur dichtgaat.

En zo voelt het voor de weduwen die ik help ook. ‘Doe maar rustig aan’ ‘doe maar samen met je kinderen’, of ‘als je hulp nodig hebt zeg je het maar’. Allemaal goed bedoelde adviezen, waar zij geen stap mee verder komen. 

Zij willen, net als ik, een vraag horen ‘wil je dat ik je erbij help?’ Zodat ze ‘ja’ kunnen antwoorden en de ander kan zeggen ‘zeg maar hoe en wanneer.’

En dat is precies zoals ik met hen omga. Ik zeg niet hoe ze het moeten doen, maar vraag waar ze behoefte aan hebben. Soms gaan we hard aan het werk, soms minder hard.

Dan maak ik ruimte voor gesprek, voor herinneringen ophalen. En soms gewoon voor heel hard aanpakken en opruimen. Al naar gelang waar er behoefte aan is. 

Zoals Annemiek (weduwe sinds 10 jaar) me liet weten, nadat ik haar had geholpen: “Lotte is een warme persoonlijkheid, die mij genoeg ruimte gaf om mijn emoties te delen, maar daarnaast ook stevig door te pakken op het samen bereiken van een fantastisch eindresultaat.” 

Ben jij sinds een paar jaar weduwe? En wil je graag een stap zetten om je lichter, en vrijer te voelen in je eigen huis, op jouw manier en in jouw tempo? 

Laat het me weten en post een
🎈 in de comments, of boek een floating call via de link in mijn bio. Dan gaan we onderzoeken of ik je daarbij kan helpen. 

Liefs, Lotte
🎈