Kleding opruimen in 5 stappen

Het internet staat er vol mee: artikelen om je kledingkast op te ruimen. Van blogs met 20 tips tot plannen met 8 stappen. 

Ik breng het terug naar mijn favoriete aantal: 5 stappen.
Want zeg nou zelf: 20 stappen, daar begint toch niemand aan?

Twee tips ter voorbereiding: plan het in je agenda in (neem er een dagdeel voor) en zet een lekker muziekje op. 

Stap 1: Pak AL je kleding uit de kast en je lades (ja, echt ALLES).
Het liefst ook nog uit bergingen, zolders, kapstokken, maar in ieder geval van je algemene kledingkast. Zoek het allemaal bij elkaar: winterkleding, zomerkleding, jassen, sportkleding. ALLES.

En leg het op je bed of in een logeerkamer of werkkamer. Ergens waar je ruimte hebt. 

Stap 2: Pak ELK kledingstuk op.
En beslis: wil ik het houden of niet? Bij het maken van een beslissing helpt het om:
– te bedenken wanneer je het voor het laatst hebt gedragen. Is dat langer dan 12 maanden geleden, dan ga je het waarschijnlijk niet nog een keer dragen.
– of je het nog past. Nee, je hoeft het niet te bewaren voor ALS je nog een keer lichter of zwaarder wordt. Het mag weg. 
– of het kapot is. Als het kapot is, kun je overwegen om het te maken. Maar hoeveel tijd en energie kost je dat? 
– of je nog blij wordt van het kledingstuk. 

Laat je bij al deze overwegingen leiden door jouw eerlijke gevoel. Als ook maar op 1 van bovenstaande overwegingen het gevoel negatief is, kan het weg. 

En begin bij iets makkelijks: bijvoorbeeld je ondergoed of je shirts met korte mouw. Dan kom je goed in de flow van beslissingen nemen. 

Stap 3: Sorteer je kleding.
Mijn advies: niet perse op seizoen. Tuurlijk: heel dikke wintertruien leg ik ook niet bij m’n lente-/herfsttruien, maar voor de rest zou ik vooral sorteren op mouw-/beenlengte als het gaat om tops en benedenkleding. 

Stap 4: Richt opnieuw je lades en kledingkast in. 
Alles wat rechtop staat neemt minder ruimte in dan wat ligt.
Als je kleding opvouwt en in stapeltje opbergt, pak je vaak hetzelfde. 

De vouwmethode van Marie Kondo kan hierbij van pas komen. Het is echt niet moeilijk en je ziet veel beter wat je hebt en in welke kleuren.

Voor planken zou ik adviseren om mooie manden/dozen aan te schaffen. Wil je dat echt niet? Vouw dan alles netjes op wat je bij de vorige stap gesorteerd hebt en sorteer nog extra op kleur (van licht naar donker). Zo:

Als je het in je lades netjes wilt houden, kunnen verstelbare ladeverdelers hierbij helpen. Gewoon te koop bij bol.com bijv. 
Dit zorgt ervoor dat je vakken maakt en dit maakt het geheel overzichtelijker. 

Stap 5: Houd het zo. 
Dus, koop je iets nieuws? Dan moet er iets weg.
Want zeg nou zelf: hoeveel witte t-shirts, broeken, zomerjurkjes met motief heb je nodig?
Het geeft natuurlijk even een fijn gevoel om iets te kopen en jezelf zo te verwennen. Maar vaak draag je hetzelfde en zit jij met dat kledingstuk in je kast. 

Tips voor wegdoen van kleding

En nu? Je kunt al die kleding toch niet zomaar wegdoen??
Waarom niet? Het is jouw kleding, jij mag erover beslissen. Je hebt het uitgezocht en dus kunnen er dingen weg. 
Je kunt:
– het proberen te verkopen via Marktplaats of Vinted. Daar moet je wel heel veel geduld voor hebben, en ondertussen blijf jij met alles zitten waarvan je eigenlijk hebt besloten afscheid te nemen.
– het aan vriendinnen of familieleden aanbieden. Ga dan niet ruilen, want krijg je er weer meer kledingstukken bij. En, als zij niet op jouw gebruikte kleding zitten te wachten, neem het niet persoonlijk. Iedereen mag het zelf weten, toch?
– het in de inzamelcontainer voor kleding doen. Deze vind je in elke gemeente.
– het gratis aanbieden op Facebook of op Marktplaats. Er zijn altijd mensen met een kleine beurs die je hier heel gelukkig mee maakt. 

Het resultaat?
Veel meer overzicht over de kleding die je graag draagt en waar je energie van krijgt en waarin je je fijn voelt.
En je bespaart geld: nu weet je precies wat je hebt en wat je dus niet nodig hebt. Dat weerhoudt je (als het goed is) er de volgende keer van om toch weer een extra top/broek/jurkje te kopen.