<<<OPRUIMEN IS ZINLOOS. BINNEN DE KORTSTE KEREN IS HET TOCH WEER EEN BENDE>>>

13 oktober 2022

“Ik ben thuis altijd degene die alles opruimt.”

“Mijn kinderen ruimen niets op.”

“Ik kan mijn kinderen niet leren om op te ruimen.”

“Als ik alles heb opgeruimd en ik draai me even om is het meteen weer een bende.”

En zo kan ik nog wel even doorgaan 😉. 

De succesvolle, hoogopgeleide, carrièrevrouwen die ik help, hebben een gezin en volle en drukke levens. Deze dingen hoor ik vaak als we elkaar spreken over hun frustraties op het gebied van opruimen en het huis netjes houden. Ze hebben er behoefte aan dat het netjes en op orde is, zodat ze de juiste focus en energie krijgen voor hun werkdag. Maar voordat ze het weten haalt de waan van de dag en rommel hen in, zijn ze steeds bezig om alles netjes te houden, lijkt het alsof al het speelgoed een eigen leven leidt en ploffen ze aan het einde van de dag uitgeput neer.

Met de toename van onze welvaart in de afgelopen decennia is er 1 categorie spullen dat een ongelooflijke opmars heeft gemaakt in onze huishoudens en dat is: speelgoed (zie ook het boek ‘Het leven van dingen. Wat wij met dingen doen, en zij met ons’. Auteur: Warna Oosterbaan).

Niet alleen in de kinderkamers, maar in alle vertrekken van onze woningen bevindt zich tegenwoordig speelgoed. Uitpuilende mandjes met teken- en knutselspullen, dozen vol met treinbaan- of autobaan stukken, keukentjes, tipi’s (maar ff he? Een mini tent in je huiskamer? Hij is leuk, maar zelden hebben we er écht ruimte voor, toch? 🙈 ), bakken met Lego, poppenhuizen en – spullen, kinderwagentjes, etc etc.

En niet alleen ín ons huis, ook in de tuin en de schuur: trampolines, buitenhuisjes, stepjes, ballen: het houdt niet op.

We gunnen onze kleine hartendieven alles: lekker creatief zijn, leren lezen, bouwen en maken, lekker buiten spelen en ravotten om vervolgens moe maar voldaan aan het avondeten deel te nemen en daarna uitgeput in slaap te vallen.

En dan begint het voor pappa en mamma: opruimen. Een moeder vertelde mij laatst dat zij en haar man elke avond tot 9 uur ’s avonds aan het opruimen zijn in huis. 9 uur ’s avonds!!

Ze werken allebei 4 dagen in de week, sporten, hebben een druk en actief sociaal leven en drie kinderen.Als je inderdaad alles zelf doet, dan ben je dus tot zo laat bezig om je huis een beetje op orde te krijgen. Totdat ze de volgende ochtend weer wakker worden. En dan begint alles weer opnieuw.

Zoals ik laatst tegen een andere moeder langs het voetbalveld zei, die me ook vroeg hoe je dat dan doet: “je woont met z’n allen in 1 huis. En dus kun je prima afspraken maken over welke plek voor wie is. En ja, je kunt je kinderen (aan)leren om te helpen met opruimen.” De reactie van deze moeder: “Goh, dat is heel verhelderend. Zo heb ik er nooit naar gekeken. Dat je allemaal een aandeel hebt in hoe je in met elkaar leeft 
en woont.”

De drukke moeders die ik help, ervaren door op te ruimen dat er rust komt in huis. Het wordt gezelliger, er komt meer energie en tijd vrij om aan elkaar te besteden waardoor de verbondenheid in het gezin een boost krijgt. Ze creëren orde en rust en maken zo letterlijk en figuurlijk ruimte voor nieuwe dingen. Ze slapen beter, krijgen meer energie, ervaren minder stress en alles in huis en met het gezin loopt beter. Boodschappen zijn op tijd gehaald, gezinsafspraken lopen beter en er komt ruimte om bijvoorbeeld eindelijk weer eens met die ene hobby aan de slag te gaan die al zo lang terzijde wordt geschoven. 

Hoe wil jij leven in jouw huis met jouw gezin? 

Hoeveel speelgoed mag er rondslingeren? Waar wordt huiswerk gemaakt en is daar nog ruimte voor jou bij? Welke plek of ruimte in huis is van jou en van jou alleen? En lukt dat om die plek te claimen en zo te houden zoals jij dat wilt?

Of lukt dat nog niet? Laat het me weten in de comments, of stuur me een bericht op info@lottevanaerle.nl en je krijgt van mij meteen een praktische tip die je vandaag nog kunt toepassen.

Happy organizing 💫

Liefs, Lotte

Meer lezen over opruimen met kinderen en speelgoed opruimen?

Je kunt vanaf jonge leeftijd kinderen leren om mee te helpen met opruimen. Je begint met heel kleine stapjes. In mijn artikel
https://lottevanaerle.nl/speelgoed-opruimen-5-tips/ vertel ik je hoe je kunt beginnen met het aanleren van opruimen bij kinderen. En ook hoe je dingen zo kunt houden.