<<< SAYING 'NO' SETS YOU FREE>>>

16 november 2022

Wanneer zei jij voor het laatst ‘nee’ tegen iets of iemand?

Jij denkt nu: ‘Wat heeft ‘nee’ zeggen in vredesnaam te maken met het opruimen van je huis?’ 

Let me tell you. 

We zeggen liever geen ‘nee’, omdat ‘ja’ zeggen makkelijk voelt. 
Ik denk dat het vrouwenkwaal nummer 1 is.  

‘Ik regel de boodschappen wel’.
‘Tuurlijk kun je met 5 vriendjes hier de hele middag komen spelen’ (terwijl mamma eigenlijk moet bellen voor haar werk).
‘Ik help wel mee in de klas met knutselmiddag’.
En ondertussen blijft alles liggen wat je wilde doen: je werk, maar ook dingen in je huis op orde brengen. De keukenkastjes die nog steeds uitgezocht en opgeruimd moeten worden, die dozen die al tijden op zolder staan met alles er nog in, de administratie waar je niet eens aan durft te denken, zo onoverzichtelijk is het geworden.

‘Nee’ zeggen, is veel moeilijker. We zijn bang als negatief te worden gezien.
Als iemand die anders is dan andere vrouwen,  als iemand die geen teamplayer is.

Afbeelding blog 4

‘Nee’ zeggen, vraagt echt iets van vrouwen die van aanpakken weten. We zijn zo sterk. Wij kunnen alles aan! 💪 Toch? Of toch niet?
Wij aanpakkers houden dit een lange tijd vol, maar op een gegeven moment krijgen we de rekening geserveerd: ons lichaam werkt niet meer mee. De batterij is leeg, die laadt niet snel meer op en we worden steeds kribbiger naar ons gezin. 

‘Nee’ leren zeggen, wordt dan steeds belangrijker. Om dat te kunnen, moeten we een laag dieper gaan in onszelf. En om een laag dieper te gaan, moeten we stoppen, stilstaan en voelen wat we écht voelen en vinden. Weglopen kan dan niet meer. Yikes! 😳
Daar willen we vaak liever niet aan gaan staan. 

Diep vanbinnen wil je helemaal niet de boodschappen doen, wil je liever werken in plaats van dat er 5 vriendjes komen spelen en wil je niet helpen bij de knutselmiddag. 

‘Ik wil meer tijd voor mezelf!!’

Herkenbaar?

Ik geloof heilig dat leren om vaker ‘nee’ te zeggen, en dus ‘ja’ tegen jezelf, begint bij het op orde brengen van je huis.  Dat is de plek waar je elke dag bent. De plek waar je tot rust wilt komen. We werken steeds meer vanuit huis en dus is een opgeruimd en geordend huis belangrijker dan ooit. Het ordenen van de fysieke wereld om je heen, ordent ook je hoofd. Door je gedrag in de buitenwereld te veranderen, verander je ook van binnen. 

Alle spullen en al die klusjes in je huis vragen jouw aandacht en tijd. Tijd die je niet hebt. Je bent immers zo druk met alles en met aanpakken van van alles en overal ‘ja’ op te zeggen. 

En dat creëert onrust: in je hoofd en in je lijf. Hoe hard je je ogen er ook voor sluit, je weet dat die spullen en die klusjes er zijn. 

Jouw besluiten beïnvloeden anderen. Het eeuwig ‘ja’ zeggen op alles en tegen anderen houdt je weg bij wat goed is voor jou. Jouw doelen voor je werk of je business, om meer in de natuur te zijn, of om meer te sporten en aan jezelf te werken. En wanneer jij goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor een ander zorgen.

‘Nee’ zeggen tegen rommeligheid en chaos geeft jou weer de controle terug over jouw tijd en ruimte. Het opent deuren voor je om meer me-time te krijgen. Misschien om die hobby op te pakken die je al langere tijd hebt laten liggen. Misschien om meer in de natuur te zijn. Of om meer met je volle aandacht bij je dierbaren te zijn. 

‘Doordat ik heb opgeruimd is er nu ruimte vrijgekomen in mijn hoofd en in mijn hart’ – deelneemster aan programma ‘Maak van je huis weer een thuis in 5 stappen’.

‘Nee’ leren zeggen is een vaardigheid die elke aanpakkende vrouw zou moeten leren. Het is net als elke andere vaardigheid: hoe meer je het doet, hoe makkelijker je het doet en hoe gemakkelijker je je erbij voelt. Je hoeft niet te schamen om het te zeggen. Mensen zullen je juist waarderen voor je eerlijkheid en gewoon weer verder gaan. 

Meer dan wat dan ook vergroot ‘nee’ zeggen je zelfvertrouwen. Het empowered je, en geeft je de regie terug over je leven. 
Begin in je huis. Zeg ‘nee’ tegen de spullen, de ballast uit het verleden, tegen de dingen die niets toevoegen aan de vrijere, lichtere en gelukkigere jij. Zeg ‘ja’ tegen de dingen die je blij maken. 

“Real freedom is saying “NO” without giving a reason.” – Amit Kalantri, Wealth of Words. 

Ben jij er ook klaar voor om vaker ‘nee’ te zeggen en je te ontdoen van alle rommel en spullen in je huis die niets meer toevoegen aan jouw droomleven? 
Post dan ‘ja!’ in de comments.

Liefs, Lotte